Легендарни пандизчии! Савко Калата: „Разбих и обрах дори… касата на пандиза“ или Историята на един касоразбивач Легендарният престъпник, пандизчия и бохем Савко Христов Петров – Калата е роден в Созопол през 1949 г. в семейството на морски капитан. Още 10-годишен се сблъсква с органите на реда и оттогава неговото място е „от другата страна на барикадата” в средите на ,,лошите момчета". Животът на малкия созополски хлапак се преобръща в един миг, когато по време на игра някой от малчуганите изстрелва с прашка камък и той разбива витрината на Морското казино. Савко и децата проникват вътре и започват да пълнят джобовете си с цигари и бонбони. Парите от оборота попадат в ръцете на Савко и той решава да почерпи всичките си съученици с пасти и боза. Още на другия ден е издаден, привикан в милицията, жестоко наказан и белязан като „най-големия крадец". И така съдбата го подхлъзва по ръба на острието, превръщайки го в обществен аутсайдер, но затова пък сред „лошите" той става безспорен лидер. На 24-годишна възраст Калата е вписан в регистрите като „особено опасен за обществото рецидивист”. Режимът по затворите е убийствен – там оцеляват само силните духом, а срещата му с наистина закоравелите престъпници променя „професионалния" статут на Савко и го превръща в касоразбивач. За кратък период той натрупва присъди за 36 години. Това го утвърждава като авторитет в криминалния свят. За незачитане на реда и порядките прекарва 2 години и 6 месеца в изолатор. Местен от един затвор в друг, Савко Калата се е подвизавал в Бургаския, в Старозагорския, в Пазарджишкия, в Плевенския и в Бобовдолския пандиз, докато през лятото на 1985 г. е освободен. „Касоразбивач № 1“, както е наричан от следователите Савко Калата, разкрива пред „ШОУ“ живота си, който прилича на филмов сценарий:– Преди да попаднеш в затвора, първо преминаваш през „школовката“ на гураджийството. Какво означава това, защото на младите сега този лаф нищо не им говори?


– В ония години беше модно да си „гураджия“. Думата е много стар жаргон и няма нищо общо с чейнчаджия. По-скоро означава търговец на дефицитни стоки. Печелеше се добре и се живееше бохемски – хубави жени, барове… Имах само един промеждутък – казармата. Бях десантчик, благодарение връзките на баща ми. Той беше близък с генерал Чочоолу, с Григор Шопов и т. н. През 1968 г. бях в окупационната ни част в Чехия, ама това е друга тема…


В казармата се ожених за първи път. Дадоха ми 7 дни отпуск за сватбата – единствената ми за 2 години… 


След като се уволних, още дълго време продължих с гураджийството. За скъпия живот обаче трябваха и пари, и други работи. Крадяхме на дребно – бензин, автомобилни гуми. С парите – лайф! 


За готин купон ходехме редовно чак до Пловдив в бара на „Тримона“. Сега като ме питат защо мутрите ходят само с хубави жени – фолкпевици, миски, отговарям: Ами заради разкоша! Пеперудите как се въртят около светната лампа?…


– По време на твоята младост след централно нареждане в Бургас тръгва първото мегадело срещу местните крадци. Какво си спомняш за този процес? 


– Зад решетките накуп влязохме 16 човека. Аз бях осъден на 2,5 години затвор – за извършените серии от кражби. Следовател по делото ми беше Копанов. По-късно той получи присъда за същото деяние – кражба на горива, но в особено големи размери. Именно Копанов ми лепна определението 


ООО – “особено опасен за обществото“


А по принцип осъдените с този етикет ги пращат в Пазарджишкия, който се славеше като затвор за най-тежките случаи. А там, освен, че ще имаш честта да делиш килия с „велики“ заселници или политически затворници, можеш да научиш и занаята…


– Искаш да кажеш, че добрите касоразбивачи се създават от специалисти зад решетките?!… 


– Да отварям каси мен ме научи Стефан Германеца. А в Пазарджишкия затвор мен ме бяха сложили в една килия с него. Той имаше около 20-годишна присъда и като излезе, влязъл в пререкание с някакви селски стражари и са го убили за нищо. Набедили го и го убили. Лека му пръст!… Много свястно и кадърно момче беше Германеца, но една слабост имаше – като видеше каса, и му се разтреперваха ръцете. Стефан Германеца беше ученик на най-големия български касоразбивач – Пантуди. През 1933 година на едно изложение в Австрия Пантуди отваря неотваряема немска каса. Така че за Германеца нямаше тайна в касите. Започна да ме учи как да отварям катинари. Беше изключително кадърен и много тих човек. За него нямаше скрита брава и тайна в отварянето й. Спомням си, че първият урок ми го преподаде с… една безопасна игла и катинарче. Хареса ми до такава степен, че 


когато видех каса, започвах да треперя


И от любопитство я отварях. Това ми стана хоби. Докато в един момент имах възможност да отворя… касата на затвора! От нея откраднах дрехите на едни араби.


– Но как се осмели да окрадеш дори касата на самия пандиз?!


– По онова време аз не бях виждал ленен костюм. Той ми е вкъщи и до днес, дори наскоро съпругата ми Наска се шегуваше, че намерила костюм, та й казах, че ми е реликва. В онези години всички ходехме все с едни сиви, тъмни дрехи, в мрачни цветове като настроението ни. И изведнъж ни докарват в затвора трима араби с бели ленени костюми! Аз, като ги видях, ченето ми се разтрепери и си викам: Костюмите са мои! Същата вечер отворих касата на склада и си взех дрехите. Изнесох ги по много криминален начин, понеже още на другия ден имаше пълна блокация в затвора и се започна невероятен тараш. Случаят беше сериозен – касата на затвора зее отворена! Преобръщаха всяка килия, вадеха всичко и го изтърсваха навън, но на мен ми дойде на ум, че в киносалона има тонколони. Отидох там, извадих ватата от тях и сложих дрехите вътре. Тонколоните много често се изнасяха отвън до служебния стол, така че при един от тези случаи аз се обадих на мой приятел, той дойде, взе дрехите и ми ги занесе вкъщи.


– Как продължи животът ти след първата присъда?


– Бях на свобода. За кратко. Започнах работа като таксиметров шофьор, но не скъсах с предишния начин на живот – станеш ли веднъж гураджия, е трудно да се пренастроиш. И приятелите са същите… Последва нова серия от дребни кражби. Следовател и по второто ми дело за кражби отново беше Копанов. Втората ми присъда вече беше за 5 години. В отчаянието си започнах да обмислям бягство от следствения арест. Нагълтах се с кламери, един от които обаче проби червата ми и нещата се усложниха. За спомен ми е останал огромен белег от направената спешно операция. 


След „гостуването“ в Пазарджик последва Бобов дол, а накрая бях върнат в Бургаския затвор. Показах примерно поведение и се уредих на сладка длъжност – шофьор на началника. С тези привилегии излизането навън в града е безпроблемно. 


И започнах да правя удар след удар – 


една след друга взеха да „гърмят” държавни фирми и предприятия. Милицията беше шашната – почеркът е мой, но тя знае, че аз лежа на топло. 


– И докато си в Бургаския затвор, ти извършваш най-дръзкия обир в региона – не само, че използваш колата на шефа си, но веднага след удара скриваш парите в багажника и паркираш возилото в двора на тюрмата! Разкажи за тази легендарна история!


– След като вече бях лежал в затвора 7-8 години, бях авторитет и имах възможност като по-привилегирован да излизам по-свободно. Бях шофьор на началника, бригадир в дърводелната, а моето приятелче отвън начертаваше обектите, които да оберем. Вечер отивахме, отваряхме касата, прибирах парите в служебната кола на началника на затвора и се прибирах в затвора ни лук ял, ни лук мирисал.


– И как по- точно се случваше всичко това?


– Началникът заминава за Варна. Аз го карам с колата до там, но трябва да се върна в Бургаския затвор. Прибирам се в Бургас към 1 часа през нощта. До 2 часа опоскваме някоя каса, да речем, касата на Киноцентъра (нея впрочем я обирахме 3-4 пъти, горкичката) и парите си оставаха отзад в колата на шефа на затвора – в багажника на ладата, в кашона с работни дрехи. Понеже аз съм шофьор, никой не ги пипа. След 2-3 дни, като поотмине тупурдията, си ги делим. По-късно, като излязох от затвора, разбрах, че ченгетата осем месеца не са спали, за да ме хванат. Те търсили под дърво и камък крадци, задържали тоя, оня, а аз съм си лежал в затвора спокойно и никой не е предполагал!…


– А как те заловиха?


– Хванаха ме в Сливен. Аз пак си бях в затвора, но успях да изляза вечерта, защото исках да отворя Спестовната каса в града. По пътя, докато стигнем, минахме покрай 2-3 големи магазина около гарата и бяхме събрали една торбичка с 12-13 хиляди лева, които за онова време бяха много пари. Но приказката за лакомото дупе я знаеш – насита няма никога, та си казахме: Дай, ще си ударим и този обект! Отидохме, дрънна алармата, дойдоха ченгетата и ни хванаха. Толкова много ни биха тогава, че нямах очи – бях подут от бой!


– Явно тогава много си озорил милиционерите и те, освирепели от яд, са решили да ти го „изкарат през носа“?


– Можеше и по-леко да ми се размине, но първоначално, като ни подгониха ченгетата, аз успях да избягам. Там, в центъра на Сливен, има един огромен търговски комплекс и се шмугнах в него. Ченгетата видяха, че има и втори човек, заградиха обекта и започнаха да търсят. Те обаче половината са цивилни, а вътре – тъмно. В един момент, на един ъгъл, някакъв светва с фенерчето и ми вика: „Какъв си ти, бе?“, а аз му отговарям: 


„Загаси бързо бе, и аз го търся!“


Той помисли, че съм му колега и като загаси, аз го бутнах, той падна и аз – въз да ме няма. Когато паднал обаче, той си скъсал кожуха. Та после, като ме хванаха, той дойде, върза ме на едно парно и всички изтезания, на които са го научили в училището в Пазарджик, ми ги приложи. Абсолютно всички! До 6 и половина ме е малтретирал, добре, че дойде чистачката, Господ да я поживи, женичката, всичко беше оплескано с кръв. Връзва ме, сваля ме, връзва ме, сваля ме… Бях толкова пребит, че имаше една млада прокурорка, която поиска да ме пусне от съжаление. Но не й разрешиха, защото вече от Бургас представяха доказателства, че там с нашите инструменти с електронно заснемане има отворени около 5-6 каси. И се почна една… не ти е работа!…


– Предполагам, че по време на „кариерата“ ти на касоразбивач е имало и куриозни случаи?…


– Да, разбира се! Някой ми каза, че една каса на ТКЗС-то в Черноморец е пълна с пари. Отидохме, откраднахме я, въпреки че беше точно под милиционерския участък, смъкнахме я на земята, прибрахме я, защото не успяхме да я отворим там, занесохме я на друго място, но се оказа, че е пълна с бончета. Едно време туристите, като влизаха в България, за 100 лева да речем им даваха бончета. Единият лев беше зелен, двата лева – сини, петте лева бяха червени и те си пазаруваха с бончета, а „Балкантурист” после си ги осребряваше. И ние се оказахме с бончета.


– Спомняш ли си за други подобни минавки?


– После пък един мой приятел ми каза, че точно по Нова година в дирекцията на просветата в Бургас са получили много пари, за да си купуват елхи и други. Ние отидохме, отворихме касата и вътре намерихме едно пликче с 6 лева на по 1 стотинка. Касиерката вечерта прибрала парите и ни оставила плика със стотинките…


Но имаше и по-сполучливи попадения, за които предпочитам да не говорим – все пак 


не всичките ми удари са разкрити


– А каква беше съдбата на парите, които си прибирал от касите?


– По принцип в Бургас аз се славех като бонвиван. Вземех ли пари, буквално ги раздавах за секунди. Седим например в ресторанта на хотел „Приморец“ с приятели, вечеряме, и една сервитьорка се оплаква, че се развела, мъжът й взел всичко, а идвала зимата, пък тя нямала една нафтова печка да се стопли. А аз само се обръщам към този до мен и го питам: „Чичи, отсреща в строителния обект няма ли една нафтова печка?“. Той отива, поглежда и вика: „В Строй-обединението, в канцеларията, има една“. Обръщам се към сервитьорката и й казвам: „Само да ми обясниш къде да ти я закарам“. Влезнахме да вземем нафтовата печка, обаче видях една каса. Отворихме я набързо, а вътре – 24 хиляди лева. Още същата вечер ги раздадох. На този пари, на онзи – и така. Но взехме нафтова печка на жената.


– След престой от 11 години и 8 месеца в затвора ти най-после си навън. Сам, без семейство и приятели, пред теб стои дилемата: „А сега накъде"…


– Като излязох от затвора, започнах да работя в мина “Росен” край Атия. За мен ходатайства бившият заместник-министър на вътрешните работи Григор Шопов, обвинен по-късно за лагерите и др. Понеже баща ми е комунист, а те са много гъсти приятели, той ходатайства да ме вземат на работа като миньор. Обаче още на 30-ия ден набих партийния секретар. Не знаех, че е партиен секретар! Скарахме се, защото, като гръмнеш долу, трябва веднага да те вдигнат – пушекът е отровен, а те ни задържаха. Като ни вдигнаха горе, аз направих някакво изречение, но другите си мълчаха и той ми вкара един шамар, а аз го набих. После се оказа, че е партиен секретар. Трябваше да му се извиня, но предпочетох да напусна.


– И какво стана след това?


– Тогава отидох да работя в дирекция „Музика“ като диджей и там се запознах със съпругата ми. Тя ме заговори първа – за погледа ми. По онова време на всички много им правеше впечатление, че гледам безизразно, а журналистите ме наричаха 


„крадец с претенции на аристократ и вълк единак”


– А как се стигна до промяната, която е настъпила при теб? 


– По принцип и тогава, и сега, не обичам компаниите, не обичам да се заседявам, да съм сред хора, да пия. Защото винаги, когато има хора, някой е „ухо“ и като кажеш нещо, ще отиде на другия ден и ще го каже по друг начин. От дирекция „Музика“ ме уволниха на 30-ия ден, защото пусках гръцка музика. Това беше 1986 година, по време на възродителния процес. Беше още комунистическо време и от общината в Созопол казали, че не може такъв човек да работи при тях.


И когато отидох да си взема парите, видях бившия директор на дирекция „Музика“, който тогава работеше като заместник-директор. Бяха го вкарали в затвора, докато аз бях вътре, защото помогнал на някакви музиканти да отидат в Норвегия, а те му купили риза и панталон. По онова време това се смяташе за подкуп и Асенов, както се казваше човекът, го бяха осъдили на година и половина затвор. 


Той, като ме видя, се просълзи, защото за един интелигент да попадне в бруталната среда на социалистическия затвор е почти равносилно на самоубийство, така че аз буквално го бях взел под крилото си. Той писа писмо до жена си, аз му го изнесох, направих връзката, помогнах му, отърва се, оправдаха го, така че като ме видя на свобода, се разтрепери. И изглежда е казал 2-3 хубави думи за мен, защото съпругата ми лапна, дойде след 2-3 дни в Созопол, обади ми се, излязохме заедно, опознахме се по-добре и после тя се омъжи за мен. Но много държеше да се откажа от старите си навици и старите си приятели. Така че това и направих.


– А сега не ти ли се е случвало да те поблазни мисълта да разбиеш някоя каса или да обереш банка?


– Дори не се замислям за това! 


Защото, замисля ли се, ще го направя


Не казвам, че съм ангел, поддържам връзка с някои приятели от миналото, но се старая да стоя далече от бизнеса им, защото знам, че вече няма дори и класни ‘айдуци. 80% от тях са свързани с ченгетата! По-скоро ченгетата са свързани с тях. Така са се омешали, че не може да разбереш кой какъв е!…


– На какви хора попадна в затвора?


– Там срещнах мъже, които в други времена и при други обстоятелства биха били личности. Не напарфюмираните и създадени от ченгетата членове на СИК и ВИС, а израсли на улицата и воювали за авторитета си момчета. Момчета, за които бих заложил живота си! Неконтролируеми, независими момчета с чест. Някога, в онези години, ние имахме закони. Наши, апашки закони. Те бяха за хората с авторитет.


– А какъв е животът зад решетките?


– Зад решетките има точно това, за което мечтае цялото цивилно общество: строги, наложени с годините затворнически закони и никакъв начин да бъдат нарушавани. Всичко е точно регламентирано – когато на някой смъртен дадат свиждане, значи на другия ден мъчителното му чакане ще свърши. Идва родата, носи му много за ядене и подаръци и си отива. Часове след това той е в катафалката. А за колегата, който ще чисти килията след него, остава да прибере и да се облажи с последната донесена за смъртника храна.


– Над 20 години изминаха от мораториума над смъртните присъди у нас, но за това време никой не пожела да каже къде са тайните гробища на осъдените на смърт. 


– Те са на около 40 минути път с камионетка от затвора. Може да са изоставени мини. Може да са ниви, или лозя. Може да са навсякъде.
Плевнелиев пак сгафи, този път в Монголия Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/282536-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D1%84-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0.html
Без основни футболисти гостува днес Германея в Симитли. Миньор Пк и Велбъжд играят в Дупница Основни футболисти на Германея Сапарева баня няма да вземат участие в днешното гостуване на Симитли в мач от първенството на В-Югозападна футболна група. Поради натрупани картони ръководството на клуба ще остави на скамейката Димитър Чечев, Радостин Джогански и Марио Карачорски. В групата изобщо не попадна Светльо Сакаджийски. Започналият тренировки с отбора Асен Николов също не е включен в състава. 
Община Дупница зарадва незрящите с по два козунака за Великден DSC01107 От Община Дупница зарадваха Организацията на слепите в града за предстоящите Великденски празници.
Фен на „Пирин“ финтира полицай в Сапарева баня, хвърля го на земята, после го арестуват (СНИМКИ) Колоритен фен на Пирин Благоевград се превърна в главен герой по време на мача между неговите любимци и Германея в среща от 3-ия ни ешелон игран в Сапарева баня вчера. В 88-ата минута гостите от Благоевград успяха да вкарат заветния гол чрез Димитър Илиев за 1:0 и неописумена радост обзе, както футболистите, така и агитката на гостите, наброяваща около 30-ина човека. Зелено-бял ултрас прескочи оградата, нахлу на терена и започна да се радва с футболистите, след което започнаха трудностите за него. Запалянкото тръгна да се връща към своите в трибуните, но бе пресрещнат на терена от местен полицай, който се опита да го хване. Ултрасът обаче го финтира а ла Лео Меси и униформеният не само, че не успя да го хване, но загуби равновесие и се претърколи на земята.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Зрителите на стадиона приеха с усмивка случващото се и очакваха да видят дали фенът ще успее да се измъкне от следващите двама полицаи, които го очакваха. Първоначалният опит на благоевградския фен даде резултат и той почти се измъкна и от втория полицай, който се опита да го препъне, но само след секунда бе повален на самата ограда, миг преди да я прескочи. Двамата полицаи веднага изведоха запалянкото от терена и му сложиха белезниците. Запалянкото ще бъде глобен или съден по бързата процедура за хулиганска проява.
Дами от Дупница, Бобов дол и Сапарева баня в ръководството на ГЕРБ-жени Структурата на Жени – ГЕРБ в Кюстендил вече е с ново областно ръководство. За областен клубен ръководител на дамите отново е избрана Реонита Йорданова. Тя е една от учредителките на женската организация на ГЕРБ в област Кюстендил. Реонита е с икономическо образование, дълги години е работила в "Български пощи", а преди това се е занимавала с частен бизнес.
Поредна акция на дупнишките полицаи от „Група престъпления по пътищата“, при която са задържани притежатели на дрога Дупнишки полицаи от „Група престъпления по пътищата“  задържаха двама мъже за притежание на наркотични вещества. Те са на 20 и 23 години от с. Дебрен .Спрени са за проверка на ГП Е 79, пътували са с лек автомобил "Пежо". В автомобила им е открит пакет със суха листна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на канабис. Общото й тегло е 32 грама. Дрогата е била скрита в отсек на двигателя.Работата по случая продължава РУ Дупница.
Искат затваряне на училищните лавки в „Климент Охридски“ и „Христо Ботев“ Училищните лавки в две от учебните заведения на територията на община Дупница може да бъдат затворени. Това става ясно след сигнали подадени от директорите на ОУ “Климент Охридски” гр. Дупница и ОУ “Христо Ботев” в село Самораново  до кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. Директорите Илилия Близнаков и Даниела Белчева изразяват притесненията си от желанието на общинското дружество “Ученически столове”, чийто шеф е Диана Борисова да затвори лафките в тези училища. От общинския пресцентър, информират, че този въпрос със сигурност ще бъде коментиран по време на сесия на Общински съвет-Дупница, когато се гледа и финансовия отчет на дружеството.
60 на сто от българите с финансови проблеми след празниците  Частични или по-сериозни финансови проблеми заради харчовете по празниците – това очакват 60 от 100 души. Данните са от проучване, направено по поръчка на bTV. 23% от отговорилите на анкетата твърдят, че няма да могат да покрият напълно сметките си през първия месец на годината.
1000 лева ще плати Левски на Марек за щетите на стадион Бончук. Сините наказани с още 2000 лева за пиротехника Футболен клуб Левски ще заплати на Марек 1000 лева за ремонт и възстановяване на счупените седалки на стадион Бончук. По време на 11-ят кръг на А-футболна група игран на 4 октомври фенове на Левски счупиха 50 седалки и две огради на стадиона. Щетите са оценени на 1000 лева и столичния клуб ще ги изплати. Дисциплинарната комисия към БФС глоби сините и с 2000 лева за употреба на пиротехнически средства: бобмибчи и ракети, по време на същия мач. ДК обаче не наложи никакви други санкции, защото в доклада е записано, че в 16-та минута е възникнало само напрежение по трибуните, което е било овладяно след намесата на охрана и полиция. Делегат на срещата тогава бе Александър Радовски, а съдийски наблюдател Йордан Гулев. Двамата ще бъдат допълнително изслушани от комисия на БФС. Срещата със Славия в неделя основно ще бъде охранявана от частна фирма. Капитанът на Марек Милен Лахчев е наказан за 1 мач за натрупани жълти картони и ще пропусне двубоя със Славия . Футболистът е глобен и с 1750 лева. Славия също идва без трима основни играчи :защитникът Димитър Пиргов и халфовете Фернандо Дос Сантос и Мичел Бургорг.
Ивона Цинцарска с бронз и от Европейското клубно първенство по таекуон-до Дупничанката Ивона Цинцарска продължи стабилното си представяне на силни първенства по таекуон-до, като този път донесе единственото отличие за СК Гладиатор. Талантливата състезателка взе бронзов медал на Европейското клубно първенство по таекуон-до проведено в Турция. Само преди 10 дни Ивона спечели бронзов медал от турнира Croatia Open в Загреб в своята категория до 37 килограма. Дупничанката е медалистка от Европейското индивидуално първенство тази година.
Световен спорт : 16 януари ДИРЕКТНО – Онлайн – Волейбол – Футбол – Баскетбол Днешният ден предлага мега дербито във волейболната Шампионска Лига плейоф 12 – Мачерата – Пиаченца. Супер звезди на волейбола се изправят един срещу друг от 21:30 часа. Футбол- мачове от Испания- Купа на Краля
Футбол 31 януари ГЛЕДАЙ ДИРЕКТНО ТУК + ПРОГНОЗИ С днешните двубой започва и футболния уикенд. Турският гранд Бешикташ е повече от колеблив напоследък, но срещу закъсалия Кайзери може и да си оправи самочувствието. Във Франция лидера ПСЖ също направи някои грешки напоследък и сега няма право на това срещу Бордо. В Германия едвали последния Брауншвайк ще спре Борусия Д.
Внезапна смърт покоси главният юрист на Община Бобов дол Хреистина Ангелова, главен юрист на Община Бобов дол почина внезапно вчера на 50-годишна възраст. Тя е дългогодишен служител на Общината, като от 2007 година е главен юрист. Новината за смъртта й, шокира всички нейни колеги в кметството. Предишният ден, Ангелова е била на работното си място, като през нощта е починала у дома си в Бобов дол.
Георги Първанов : Нямам договорка с Борисов. Основният опонент на АБВ е ГЕРБ  Има една статия в столичен вестник – запис с Бойко Борисов и Румен Петков в Банкя, не е имало такава среща. Това каза Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012 г. в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия, съобщи агенция Фокус. Не съм бил никога в Банкя, не знам къде е къщата на Борисов и среща между нас не е имало и ще съдя редакцията, която твърди това и всеки, който твърди такова нещо. От години наред не съм срещал Борисов, може би от времето, когато той беше премиер и срещите ни са били официални”, заяви Първанов. Той посочи, че не би казал, че има война в БСП. „Нашият основен опонент е ГЕРБ за евроизборите, а другите партии са ни конкуренция. Очевидно има много тежка организация и черен ПР срещу мен”, посочи Първанов. По думите му-кадровите решения в БСП се вземат на друго място. „Как беше назначено правителството, с формулировка за т нар. експертно правителство. На практика беше подменен вотът, хората гласуваха за едно, а получиха друго. Решенията се взимат, в кръг, в който участват председателят на БСП и медийният бос Делян Пеевски. Единият е взел едното решение лятото, а другия взема решенията сега”, заяви още Георги Първанов.
Дупнишки боец с най-високо българско класиране в световната ранглиста Най-успешният български таекуондист-WTF Теодор Георгиев записа уникално постижение в историята на този спорт у нас. Талантливият дупничанин вече е на 10-о място в световната ранглиста на ктг. до 74 килограма. Досега на толкова предно място български състезател не се е класирал. Георгиев заминава в сряда заедно с цялата българска делегация за първите европейски олимпийски игри в Баку и ще играе в категория до 80 килограма. "Ще бъде много трудно, защото като млад спорт, няма титулярната категория на Теодор и ще играе при по-тежките. Няма как, това е спорта. Ще дадем, разбира се всичко от нас", обясни Христо Михалчев, който освен, че е треньор в дупнишкия "Гладиатор" ще бъде старши треньор на националния отбор в Баку. Третият, който заминава е Влади Далаклиев от Ботевград, който ще се състезава в ктг. до 68 кг.
От ФК Марек ще почетат паметта на загиналите при катастрофи в чужбина дупничани. С едноминутно мълчание  ще започне утре контролата със Септември От ФК Марек ще почетат паметта на загиналите при катастрофи в чужбина дупничани. С едноминутно мълчание ще започне предвидената за утре от 14:00 часа контрола в Крупник със Септември Симитлии. От футболният клуб изразяват съболезнованията си към близките и приятелите на Радослав Алексов, Емил Томов и Максим Максимов, загинали при катастрофата от понеделник в Италия, както и на загиналия при катастрофа в на 1-ви февруари в САЩ , 30-годишния Емил Гълъбов.
ОКОНЧАТЕЛНО! Бившата касиерка на ЦКБ в Дупница влезе за 3 години в затвора Бившата касиерка на Централна Кооперативна Банка в Дупница Даниела Колчакова е влязла ефективно в затвора. Тя ще търка наровете в продължение на 3 години и вече е излежала 6 месеца от присъдата си, научи zadupnitsa.com.
Дубълът на Марек загуби от Литекс. Георги Минчев пак бележи. Вратарят на Марек Младенов играе централен нападател/СНИМКИ/ И при дублиращите отбори Марек записа поражение от Литекс. След като вчера при мъжете „оранжевите“ победиха с 3:0 в Ловеч, днес и младежката формация постигна успех с 4:1 в Дупница, в мач от 10-ят кръг на първенството на U21. Кошмарът на дупничани от вчера Георги Минчев, който отбеляза два гола и днес отново се разписа. Минчев откри резултата в 24-та минута с премерен удар в долният ъгъл на вратата пазена от Цветковски. При този рузултат завърши и първото полувреме в което гостите имаха инициативата, а Марек разчиташе повече на контраатаки.
На кои улици и кога ще спира тока в Дупница от 19-и до 26-и септември? Във връзка с изпълнение на проекта “Реконструкция на общинско улично  осветление” в гр. Дупница се налага прекъсване на електрозахранването за периода 19.09 – 26.09.2014 год. от 8,30 до 16,00 часа по дати и улици, както следва:
Започна кърпенето на дупките по улиците в Дупница От днес започна рехабилитацията на уличната мрежа на територията на Дупница, информират от общинския пресцентър. С дейността се занимава брезнишката фирма Нивел строй", която започна изкърпване на дупките през месец септември миналата година. Стартът бе даден от "Венелин" и прилежащите около нея улици. Фирмата сключи договор с Община Дупница миналата година, но започна късно работа, тъй като поръчката бе обжалвана и не успя да изпълни залегналите улици и квартали. Още 300 000 лева от цялата сума на договора са останали и ще бъдат използвани сега. Утре, от фирмата съвместно с Общината, ще изготвят план за улиците и кварталите, които  ще бъдат рехабилитирани.
Идният петък пък ще бъдат отворени офертите за още една поръчка за рехабилитация на улиците. Сумата е 250 000 лева без ДДС.
Двойна дъга в небето над Дупница Двойна дъга озари небето над Дупница. Природната красота се появи след падналия дъжд тази вечер и дупничани успяха да и се полюбуват. Това колоритно шоу на природата може да се види за кратко време. Втората дъга е с обратни цветове и е по-бледа. Този природен феномен се случва когато слънчевият лъч, който се пречупва в дъждовната капка, се отразява втори път в нея. Това е и причината втората дъга да е по-бледа от първата – повече светлина се използва за двете отражения, както и защото самата дъга се разширява върху по-голяма площ в небето. Още по-рядко се случва да се появи двойна дъга „близнак“ или казано с други думи – две дъги с разделена обща основа. В този случаи цветовете не се променят, а се появяват в един и същи ред.
Снощи камион с хартия горя на Самоковско шосе 16 бали хартия са изгорели при пожар в товарен автомобил с ремарке, с македонска регистрация. Автомобилът е пътувал в посока Самоков, а произшествието е възникнало снощи на Самоковско шосе, в близост до разклона за с. Крайници. Два екипа на РСПБЗН – Дупница са гасили пожара. Няма пострадали хора. Местопроизшествието е обслужено от дежурна група на РУ Дупница, работата по изясняване на причините за възникването на пожара продължава.
51-годишен обра свой съселянин в Мламолово Вчера служители на РУ – Бобов дол са задържали 51-годишния Е.Х. от с. Мламолово. Той е извършил кражба от дома на свой съселянин на дрехи, инструменти и 128 лв. през нощта срещу 15 януари. След подаването на сигнала криминалистите предприели действия и извършителят е установен и задържан, откраднатите вещи са открити и иззети от него.  Работата по случая продължава, изяснява се съпричастност на задържаното лице и към други противозаконни деяния.
Силният вятър през уикенда в Дупница пречупи дърво, което падна върху два автомобила В Дупница паднало дърво е нанесло поражения на 2 паркирани автомобила в събота. Няма пострадали хора, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в жк "Развесена върба", пред дома на известен бизнесмен от града, като един от автомобилите е негов. В Големо село екип на пожарната е отводнявал къща.
Активността на референдума в Крим достигна 80%  До този момент близо 80% от гражданите, които имат право на глас в Крим, са взели участие в референдума за определяне на статута на автономната република, предаде УНН

 Украинските военнослужещи, които са изявили желание да вземат участие в референдума в Крим, не са били пуснати извън своите части, предаде РИА Новости, цитирайки председателя на кримската комисия по провеждането на референдума Михаил Малишев. „Те имат желание да гласуват, но категорично отказват да ги пуснат извън поделенията, в които се намират. При нас са постъпили 12 телефонни обаждания от войници, свързани с това обстоятелство”, е казал Малишев.
Поредица от благотворителни базари в навечерието на Коледа  и прекрасно тържество в ОУ” Евлоги Георгиев” В навечерието на Коледа учениците и учителите  от Основно училище „Евлоги Георгиев” проведоха поредица от благотворителни базари, средствата от които са за подпомагане на ученици, които са сираци и със специални образователни потребности, както и за децата от селището в село Дрен. На интереса на всички се радваха учениците от VI”б” клас, които предложиха вкусни сладкиши. Децата от полуинтернатните групи изработиха картички,  а участниците в клубове по предприемачество по проект ”Успех” продаваха картички, свещници, коледни венци.
САЩ разкриват доклад с извършваните от ЦРУ изтезания: 180 часа безсъние и давене във вода до припадък Белият дом подкрепя публикуване на доклад, който представя подробности за извършваните от ЦРУ мъчения срещу заподозрени терористи, обяви говорителят Джош Ърнест, предаде ДПА. Докладът е от около 6 200 страници. През април мнозинството в сенатската комисия подкрепи публикуването на доклад от 500 страници и 20 секретни документа. Комисията по разузнаването в Сената на САЩ разкри дългоочаквания доклад за начините, по които ЦРУ е разпитвало задържани с цел събиране на информация. За разочарование на всички, очакващи скандални разкрития, публично достояние беше направено съкратено резюме на доклада, който иначе съдържа над 6200 страници, съобщава Би Би Си. „Изчистената версия“ разкрива само начините на действие на тайните служби и загатва за изтезанията на заподозрени. Техниките за разпити на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), използвани след атентатите от 11 септември 2001 г., не са били ефикасни и са били по-брутални, отколкото агенцията признаваше досега. Това са заключенията от секретния доклад. Техниките за разпити на ЦРУ не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, се посочва в документа. Подчертава се, че ЦРУ е подвела обществото, Конгреса и Белия дом за програмата, която в по-голямата си част е била разработена, изпълнявана и оценявана от двама външни подизпълнители.147940.640xp
Повдигнаха обвинение срещу фалшификатор на пари от област Кюстендил Има подведен под отговорност след прекъснатата от ДАНС и МВР схема за печатане на фалшиви пари в кюстендилско. Той е с инициали В.Г.Б. На 10.07.2014г и е студент в Благоевград. В управляван от него автомобил е укрил елементи за защита на парични знаци- холограмни стикери, за които знае, че са предназначени за подправка на парични знаци. Заподозреният е с мярка парична гаранция, като сумата й остава тайна, както и разследването по случая. На закрито заседание, Кюстендилски окръжен съд, намалява стойността на паричната гаранция, но не я отменя или променя в по- лека, както иска подведеният под отговорност, пише Darik.News.bg. В. Г. Б. е осъждан за престъпление от общ характер за държане на неистински парични знаци, което сочи, че същият е с установени престъпни нагласи. Доколкото предмета на престъплението е бил укрит в тайник на автомобила, несъмнено това обстоятелство също сочи за опасност от извършване на престъпление, пише в мотивите си съда. „В този аспект определянето на по- лека мярка за неотклонение „подписка" би се явила несъответна с обществената опасност на деянието и дееца". Съдът отчита, че обвиняемият е с установено местожителство и адрес. Не са налице доказателства същият да е създавал пречки пред разследването или да не е намиран на известния по делото адрес.
Пилотска грешка съпътства приземяването на Марек в Полша. Дупничани настанени в хотел с каубои „Туинпигс“ Българският участник в Шампионската лига по волейбол Марек Юнион-Ивкони е вече на полска земя. Вчера около 17 часа тимът се настани във "Вестернове Туинпигс" в Жори. Градчето се намира на около 20 минути от мястото на двубоя с Ястржебски Вегиел – Ястржебие-Здрой, както и на около час и половина от летището в Краков. 
Осма поредна победа за Марек Юнион Ивкони /ОБНОВЕНО Шампионът на България по волейбол Марек Юнион Ивкони записа осма поредна победа в Суперлигата. Този път момчетата на старши треньора Найден Найденов спечелиха дербито на Югозапада и победиха като гости Пирин Разлог с 3:1 гейма/25:19, 25:18, 15:25, 25:19/ 
След като свиха гумите на автомобила му, сега разлепиха и компрометиращ плакат срещу д-р Дашков След като преди две седмица хирургът д-р Дашков остана без четирите  гуми на автомобила си, от няколко дни Дупница е облепена и с негови снимки. На ръчно изработените „плакати“ пише, че лекаря не си плаща наема. Атаката срещу него е от неизвестен засега извършител. Самият Дашков е подал сигнал в полицията. Припомняме, че дръзки апаши оставиха на „трупчета“ колата на доктора в жк“Възход“, намиращ се до гарата в Дупница. Автомобилът е бил паркиран в междублоковото пространство и е останал без 4-те гуми с джанти. Местопроизшествието тогава бе обслужено от дежурна полицейска група. Борис Дашков е от Бобов дол и работи в частната болница в Дупница като хирург. Според слухове, доктора е станал жертва на отмъщение, след като неколкократно наемал квартира в Дупница, но не си плащал наема и тока.Според запознати, това е атака с цел компрометиране и някакъв вид лично отмъщение..
Полузащитникът Димитър Илиев започна тренировки с Марек Дефанзивният халф Димитър Василев Илиев от днес се присъедини към тренировките на Марек и най-вероятно ще бъде картотекиран за двубоя с Хасково. Роденият в Кюстендил 26-годишен футболист, който е юноша на Славия се подвизаваше повече от четири години в Монтана, като за последно бе в Пирин Бл. По повод селекцията от клуба заявиха, че тя все още е отворена. Старши треньорът Тони Велков пък намекна, че тези играчи, които не се справят със задачите ще бъдат освободени.