Отново затвориха за камиони над 10 тона пътя Дупница -Самоков. Сняг в София Ограничава се движението на товарните МПС над 10 т по път II-62 Дупница-Самоков и III-822 Самоков-Ихтиман. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Припомняме, че вчера сутринта отново тази отсечка бе затворена, като преди обяд движението бе възстановено.
Армен Назарян и носителят на златния пояс „Никола Петров“ Даниел Александров ще гостуват в Дупница Дупничанинът Даниел Александров, който спечели най-престижното отличие за България в класическата борба – златния пояс "Никола Петров" преди броени дни, ще гостува в понеделник на кмета на Община Дупница инж.Методи Чимев. Освен него, в Дупница ще гостува и световната легенда на този спорт и треньор на Александров – Армен Назарян. Срещата в кметския кабинет е насрочена за 12.15 часа, допълват от првесцентъра на Общината.
ГОРДОСТ! Дупнишки DJ сред 10-те най-големи кръводарители в България Диджей Марек от Дупница беше сред десетте българи, които получиха признанието на Българския червен кръст и Националния център по трансфузиология и хематология (НЦТХ), заради каузата им доброволно да даряват кръв. По случай световния ден на кръводарителите – 14 юни, на официална церемония в Националния център по хематология, вчера призът за безвъзмездно кръводаряване получиха 10 души от цялата страна.
Скандален задочен диалог между Цветан Василев и Делян Пеевски "Отказах да подкрепя амбициите на Цветан Василев за премиер. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем .Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв." Така депутатът Делян Пеевски отговори през "24 часа" на проговорилия от Виена Цветан Василев. Собственикът на КТБ в първата си медийна изява обясни, че не е тандем с депутата от ДПС и заяви пред журналиста на  bTV Светослав Иванов , че Делян Пеевски се изживява като властелин на държавата.
Жената излетяла с „Пежо” от детелината при „Байкал“, шофирала с 3,1 промила алкохол Паулина Ванегас, която излетя с "Пежо" от детелината край старата автогара и падна до главен път Е-79, е била с 3,1 промила алкохол в кръвта. Тя бе постъпила на лечение в "Пирогов". При падането от 10 м височина след гонка с полицаи Паулина Ванегас е получила разместване на прешлен на гръбначния стълб, нучи „Струма”. При първоначалния преглед в Спешен център в Дупница не бяха открити контузии по тялото. Тя имаше синини под едното око, но се движеше в коридора на Спешен център, коментираха лекари. Говорителят на Районна прокуратура – Дупница прокурор Емил Павлов каза, че Паулина Ванегас може да бъде подведена под отговорност по чл. 343 б за наличие на алкохол в кръвта при шофиране с над 1,2 промила. Наказанието по този член е лишаване от свобода за 1 г. и отнемане правото да шофира за срок от 3 г. В крайна сметка съдът решава какво наказание да наложи. Ако има други нарушения преди, това води до по-строги санкциии, заяви прокурор Павлов, цитиран от в-к Струма.
Състезание в Дупница „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ Вчера в Дупница отборите на 4 училища демонстрираха умения за действия при бедствия и прилагане на мерки за защита. Децата са подготвени от специалисти от РДПБЗН – Кюстендил, по програма за извънучилищни дейности и одобрена от МОН. На първо място се класира отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, на второ – отборът на ОУ „Евлоги Георгиев“, на трето – ОУ „Неофит Рилски“, на четвърто – ОУ „Свети Кирил и Методий“.
И миналата година стана тежка катастрофа на почти същото място в Яхиново/СНИМКИ/ Черен ще се окаже участъка от улица „Иван Вазов“ на влизане в Яхиново. Вчера на главният път в селото намериха смърта си 5-души, като отново на почти същото място и миналата година стана тежък инцидент. На 28 август лек автомобил Фиат, пътуващ към Дупница се заби отново в ел.стълб. И тогава автомобилът се е движел с над 100 км/час, като по-чудо се размина без жертви. Пострадаха 22-годишния Илиан Илиев, 21- годишният Боян Боянов и 19-годишно момиче от Италия. Според хора от селото там често автомобилите профучават с висока скорост и не спазват ограниченията.
Дупнишки деца ще готвят утре… „паве де абакаши“, “ескондидиньо де карне” и други бразилски гозби С особеностите на бразилската кухня ще имат възможност да се запознаят децата от Дупница. Утре от 10 часа в кабинета по готварство в ОУ “Климент Охридски” ще се проведе представяне на някои от традиционните бразилски гозби. Събитието е част от програмата "Активно лято 2014", а организатор е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Дупница. Децата, които дойдат ще имат възможността да участват в самите приготовления и да опитат от гозбите на бразилката Айме. Тя ще издаде на малчуганите някои от тайните на традиционната кухня, информират от кметството. Гвоздеят на “програмата” ще са приготовленията на “паве де абакаши” и най-предпочитаните гозби в момента от европейците на световното в Бразилия – “ескондидиньо де карне” и “емпанадиня де франго”.
Почина д-р Желю Желев, президент на Република България в периода 1990-1997 Почина първият демократично избран президент на България Желю Желев. Това съобщиха близки до семейството. Д-р Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. От 1961 г. до 1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Член е на БКП, но е изключен като антимарксист през 1965 г. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. В периода 1977-1982 г. е завеждащ секция "Култура и личност" в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г. През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика. През 1988 г. създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България и е обект на преследвания. След 10 ноември 1989 г. се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. През декември 1989 г. влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание /ВНС/. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател – президент на Република България. През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г. През есента на 1996 г. д-р Желю Желев губи предварителните избори за президент. На парламентарните избори през април 1997 г. се явява неуспешно със създадената от него партия Либерална алтернатива. След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация “Д-р Желю Желев”, чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.
Oт 50 до 500 лева ще струват абонаментните карти за мачовете на „Марек“ Продажба на абонаметни карти за новия сезон в "А" група започват от "Марек". От утре всички жеалещи да се снабдят с пропуските могат да го направят в спортната зала при Сашо Паргов или от президента на клуба Стойчо Милев. "Опрделихме цените за новия сезон, след като сме официално вече в "А" група. За всички сектори на "Бончук" едногодишните карти са с цена 50 лева за домакинските ни мачове и за срещите от Купата на България. По 100 лева са картите, които ще дават възможност да се гледат мачовете от последните два реда в сектор А" и по 500 лева са ВИП-пропуските, които ще важат за новоизграждащата се ложа. Там ще има осигурен и кетъринг за всеки двубой", уточни изпълнителният директор на "Марек" Иво Паргов. "Разбрали сме се с 3-4 опитни и добри футболисти със сериозен стаж в "А" група. Но нека подпишем договори с тях и тогава ще обявим имената им. Най-вероятно до края на седмицата ще стане това", допълни клубният началник.
Италиански вестник пусна обширен материал за футболния Марек Сеграте Регионален италиански вестник пусна материал за българския Марек Сеграте подвизаващ се в Секонда лига Милано. Един от най-популярните вестници в област Ломбардия  "La Gazzeta della Martesana" представи тима. Журналист на медията разговаря с президента на Марек Сеграте Борис Паризов, като голяма част от въпросите бяха свързани с темата "Съдийство". Дупнишкият тим често е ощетяван от местните арбитри и от клуба алармираха с писмо федерацията администрираща лигата за този проблем. Борис Паризов освен с Марек Сеграте се занимава и с базата на клуба, която през последните години се превърна в едно модерно спортно съоражение.
Георги Марков със сърдечна операция в Анталия, след получен лек инфаркт Спортният директор на Локомотив София Георги Марков е бил опериран по спешност в местна клиника в Анталия. След направените му изследвания вчера вечерта, лекарите са преценили, че най-доброто решение за неговото състояние е операция на сърцето. Официално още няма информация от Локомотив, но се предполага, че Марков е получил сърдечна криза. След направената му операция лекарите са съобщили пред най-близките му, че състоянието му е добро, съобщава Гонг. 43-годишният Георги Марков е бил приет по спешност в болница снощи. Това се е случило   заради сърдечни проблеми на бившия футболист на "Левски" и националния отбор. Марков е участвал в традиционните мачлета по време на тренировките, но му е станало лошо. Почивал е няколко минути, след което се върнал на терена, но пак му призляло. Оплакал се е от сърдечни проблеми, което е накарало неговите колеги да го заведат до болницата.
Дупничанинът Любомир Васев отново на почетната стълбичка, този път в Сливен Дупничанинът Любомир Васев се представи за пореден път отлично, като зае трето място на мотокроса на полигон Бършен до Сливен. Надпреварата е кръг от Източно-европейския и републикански шампионати. В състезанието взеха участие 97 мотоциклетисти от 10 нации, които се състезаваха в 5 класа. Състезанието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводненията във Варна и Добрич на 19 юни. В клас MX2 Васев се нареди на трето място. Миналата седмица  на пистата до град Крешево Босна и Херцеговина в клас MX2 Junior Любомир Васев не остави никакъв шанс на свойте опоненти и зае първото място.
Служителите от ТЕЦ-Бобов дол излизат на стачка утре, не са им дали заплатите и за април Служители на ТЕЦ – Бобов дол ще проведат предупредителна стачка. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа” в Дупница. Протестът е планиран за утре от 07.50 часа в двора на административната сграда на ТЕЦ-а. Основните причини за стачката са системно забавяне при изплащането на работни заплати, неизплащане на ваучери за храна, липса на работно облекло, обувки, лични предпазни средства, липса на социален диалог в централата. „Заплатите се изплащат, но системно се забавят. Те все още не са взели заплати за месец април. Това изключително много затруднява хората. Не са започнати и преговори за подписване на нов колективен трудов договор”, заяви Германова.