Налагали Отвертката с дърво и желязо, шилото било на собствениците на „Колата“ Един от разпитаните през последните няколко дни свидетели-Бойко Колчаков разказал пред разследващите, че е видял нож в ръката на д-р Николай Карастоянов, който заедно с брат си Иван и баща си стоматологът Владимир Карастоянов са обвиняеми за убийството на бившия гард на Братя Галеви – Николай Радев-Отвертката, стана ясно по време на заседанието на Софийския апелативен съд днес. По думите на адвоката на тримата – Димитър Марковски, при първоначалния разпит Колчаков е разказал камо как Карастоянови са сбутали в ъгъла Отвертката. "Три дни по-късно той се е сетил, че е видял нож, дори дължината на острието, а даже и видял, че Николай Карастоянов размахва оръжието. Нито един от очевидците не съобщава подобна хронология на събитията", коментира още Марковски.
На ехограф са констатирани малформации в жлъчния мехур и в черния дроб на Николай Карастоянов и трябва да бъде проведено изследване с томограф, което е насрочено за утре. От резултатите ще стане ясно дали той страда от рак или не.
"Сериозно е положението и с дебелото черво на Николай Карастоянов. Хемороидите, които има той са причина за кръвотечението, което има той", обясни адвокат Димитър Марковски и поиска по-лека мярка за неотклонение за обвиняемия Николай Карастоянов, за да се лекува.
Идеята за вендета срещу семейството Карастоянов идва от това, че със своите експертизи стоматологът Владимир Карастоянов е станал причина да влязат в затвора много хора на Галеви. Фактът, че Отвертката е нападнал Владимира с думи "кучко, ще те изнасиля, ще те направя проститутка" и т.н са отвели тримата обвиняеми на мястото на инцидента, разказа на свой ред и адвокат Марин Марковски.
Тримата са отишли в "Колата", за да спасят детето си, дъщерята на Николай, внучка на Владимир и племенница на Иван, добави още Марковски. На снимките не се вижда, че се размахва нож, там се вижда, че се бият. Затова считам, че първоинстанционният съд е направил грешен извод, че има обоснованото предположение за авторството на деянието, което според мен не е налице, коментира още защитникът.
Марковски изтъкна още, че Николай Карастоянов заедно със своите колеги в болницата, е направил всичко възможно да спаси Отвертката. "Николай Карастоянов е обслужвал като реаниматор АГ-отделението, реанимация и други. Парична гаранция е достатъчно интензивна мярка за обвиняемите", уточни още Марковски. От прокуратурата пък заявиха, че адвокатите правят само частичен прочит на доказателствата, които били предостатъчно, за да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението.
"Не е вярно, че Владимира е била нападната. Между нея и Радев е имало размяна на реплики, които дори не са били на висок тон", подчерта прокурорът. Представителят на държавното обвинение разказа, че Радев не е поискал да излезе навън и дори си е качил краката на масата, с което е предизвикал агресия у тримата Карастоянови. Единият от тях – Владимир държал метален прът. В заведението е било открито и шило, с което има вероятност да е бил ранен Радев. Свидетели пък твърдят, че Иван Карастоянов е взел парче от дървения бар, с което е ударил Отвертката.
Шилото е на собственичката на заведението, уточни прокурорът и добави, че на снимките от камерата се вижда, че трима бият един, а един от обвиняемите държи нещо метално, което проблясва.
По думите на обвинителя Отвертката бил излязал пред заведението и казал "помощ, наръгаха ме Карастояновите, отивам си". Освен това по делото са приложени доказателства, че обвиняемият Николай Карастоянов е пил доста алкохол преди екшъна, а именно две големи водки и една малка.
От прокуратурата признаха, че тримата имат добри характеристични данни, не са осъждани и няма опасност да се укрият, но пък има опасност да извършат престъпление, ако бъдат пуснати на свобода.
Владимир Карастоянов поиска от съда да бъде освободен. "Дори да съм под домашен арест. Семейството ми, внучката ми и снаха ми имат нужда от мен. Нито имам желание, нито възможност да се укрия", каза Владимир. "Ние отиваме в клуб на Галеви, там ни чакат трима-четирима човека. Моля не ни взимайте толкова строга мярка. Не сме глобявани дори за незаконно паркиране в живота си", заяви Иван Карастоянов. Съдът се оттегли на съвещание преди да произнесе мярката за неотклонение на тримата.