За и Против откриването на хипермаркети в Дупница  Отмина времето, когато големи магазини за хранителни стоки и стоки за бита имаше само в големите градове. Тогава жителите на по-малките градове и на селата пътуваха до там, за да пазаруват. Сега вече е друго. Съвременният човек свикна да има възможност да пазарува в различни търговски центрове и в населеното място, където живее и да прави своя избор. Така е и в Дупница. От няколко години тук успешно съществуват магазини от веригата СВА и Penny Market.
Не може да не се отбележи и това, че наред с тези търговски обекти, все още съществуват и имат своите клиенти и по-малките магазини в градовете и селата. Все още имат живот и квартални бакалийки, разположени по улиците в различните квартали. Много са търговските обекти в днешно време не само в Дупница, но и в цялата страна и това е неоспорим факт.
Скоро стана ясно, че в Града на фармацията ще открият свои хипермаркети и големите вериги Лидл и Кауфланд. За това вече уведомихме нашите читатели преди известно време. Съобщенията предизвикаха интерес у дупничани, станаха тема на разговори и разкриха различни мнения и отношения към тези търговски обекти.
Повечето са за съществуването на такива търговски обекти, по-малко са против и една малка част не изказват мнение. Тези, които са доволни, че в града ни ще има още два обекта на големи търговски вериги посочват предимствата. Те са свързани с възможността им да се възползват от промоции и акции, които ежедневно се предлагат, както и от бонуси от пари и точки, които натрупват при пазаруване, а после могат да си купят стоки с тях или със съответно намаление. Подчертават още, че са доволни от това, че получават рекламни материали по домовете си или вземат такива от касите на магазините и по този начин в определените дни могат да пазаруват с намаление.
Доволство изразяват и от това, че там винаги при пазаруване получават касова бележка и могат да направят проверка при съмнение или да върнат негоден хранителен продукт, ако попаднат на такъв. Подчертават още и любезното отношение на обслужващия персонал, свободния достъп до щандовете, което позволява всеки да прочете цената, грамажа, съдържанието, срока на годност и др. интересуващи ги факти за купуваната стока.
Гражданите посочват още, че в тези магазини работното време е удължено и без почивни часове и дни, както и достъпа в тях дори и в дните, когато се честват най-големите празници в годината.
Анкетираните изразяват радост, че когато в града ни има още два нови магазина, няма да пътуват до София и Благоевград, както сега, за да пазаруват там.
Посочват, че не е за пренебрегване и фактът, че в тези магазини ще намерят работни места много жители на Дупница, което ще намали процента на безработните.
Изразяващите мнение, че не са нужни още такива магазини и тези, които се въздържат от мнение, най-често посочват, че не магазините, а недостигът на средства е проблем при тяхното пазаруване. Казват още, че ако имат достатъчно пари, биха пазарували необходимото им в най-близкия магазин до мястото, където живеят.
Като цяло преценяваме, че по-голяма част от гражданите очакват с нетърпение новите търговски обекти, защото се надяват, че при по-голяма конкуренция ще се увеличат промоционалните стоки и от това ще печелят гражданите на Дупница. Тяхно мнение е още, че по този начин все по-рядко ще пазаруват в по-малките търговски обекти, където няма промоции, а често и не получават касови бележки.